Wednesday, October 15, 2008

Πρακτική χρήση του διαδικτύου (internet) και εφαρμογή λογισμικού στην ιατρική ενημέρωση και εκπαίδευση


Ο κ. Ισαακίδης καλωσορίζει τους ομιλητές και το κοινό στο 2050 μχ


Οι κ. Χατζηαθανασίου, Κουπίδης, Δεμερτζίδης, σκεπτικοί μπροστά στην νέα εποχή



Αν δούλευε κιόλας ο έρημος ο προτζέκτορας...




Ο κ. Τσαπαρόπουλος δίνων το έναυσμα για την ομιλία του κ. Τσιαμήτρου


Ποιός είπε ότι το κρυφό σχολειό δεν υπάρχει πια;

Ενώ η κ. Βουτσά παρουσιάζει την ομιλία της ο κ. Λιόλιος ετοιμάζει διακριτικά την δική του
Ο κ. Χατζηαθανασίου ερμηνεύων την ομιλία του κ. Τσιαμήτρου στην κ. Μαρασλή


Βιντεοπαρουσία του κ. Κυρμιζάκη



Προσηλωμένες ακροάτριες


Το Δημοτικό Ιατρείο δείχνει το δρόμο για το μέλλον


Οι κ. Βογιατζής και Σιδηρόπουλος στριμώχνουν τους ομιλητές κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της κ. Μαρασλή


Η κ. Βουτσά ψάχνει ποιόν θα σηκώσει για το μάθημα


Ο κ. Ζώκος συγχαίρων αλλά και νουθετών την τέως μαθήτριά του


Εσείς δώσατε email;


Για πότε λέτε να ετοιμάσουμε την επόμενη ημερίδα;


Ουφ! Πάει κι αυτό!
......
Αγαπητοί φίλοι

Η τράπεζα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008 στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας από τις 9.00 μμ έως τις 11.00 μμ.
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την χρήση του υπάρχοντος λογισμικού στην ιατρική ενημέρωση αλλά και στη δημιουργία παρουσιάσεων. Παράλληλα έγινε αναφορά στα υπάρχοντα δωρεάν λογισμικά (open source) που επιτυγχάνουν τους αναφερόμενους στόχους.

Στην τράπεζα συμμετείχαν οι Αντώνιος Λιόλιος, ιατρός, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Medscape η κ. Ελένη Βουτσά, αναλύτρια-προγραμματίστρια, τελειόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης η οποία παρουσίασε τα προγράμματα δωρεάν λογισμικού (open source) και ο Ηλίας Τσιαμήτρος, ιατρικός βιοχημικός, MSc Διοίκηση Επιχειρήσεων Υγείας Βέροια.

Το πρόγραμμα ήταν το ακόλουθο:

9.00 - 9.15: Διευθέτηση χώρου, σύνδεση με διαδίκτυο, αντικειμενικοί στόχοι της τράπεζας εργασίας
9.15 - 9.30. Ηλίας Τσιαμήτρος: "Η διείσδυση του διαδικτύου στους ιατρούς της Βέροιας"
9.30 - 9.45: Ελένη Βουτσά: "Ελεύθερο λογισμικό (open source) και η σημασία του. H συμβολή της ηλεκτρονικής μάθησης (elearning) στην εκπαίδευση"

9.45 - 10.00 Αντώνιος Λιόλιος: "Η χρησιμότητα του διαδικτύου στην καθημερινή ιατρική πράξη: Βάσεις δεδομένων, χρήσιμες ιστοσελίδες, πρόσβαση"
10.00 - 11.00 Πρακτική εφαρμογή στην επιμόρφωση, δημιουργία παρουσιάσεων. Εξάσκηση σε γκρουπ

Όλες οι ομιλίες διατίθενται σε CD από την κ. Αναστασία Μαρασλή, τηλ 23313 50536, email marasli_a2000@yahoo.com

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Τσιαμήτρου


Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ Η ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗ: ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ


Γενικά

Οι νέες τεχνολογίες - κυρίως η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες και οι εφαρμογές τους – αρχίζουν ήδη να επιδρούν στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, οδηγώντας σε αναδιαμόρφωση των δραστηριοτήτων του, πράγμα που έχει γίνει ήδη πραγματικότητα σε άλλους παραγωγικούς τομείς οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος (1).
Στην Ελλάδα, στην αρχή του 21ου αιώνα, γίνονται τα πρώτα βήματα στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας (2). Οι τεχνολογίες αυτές, ξένες ενδεχομένως και αντιληπτές ως απειλητικές από πολλούς επαγγελματίες του χώρου, παρά τα προφανή οφέλη στην αποτελεσματικότητα και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της ιατρικής πρακτικής, δυσκολεύονται να ενσωματωθούν γρήγορα στις υπάρχουσες δομές, καθώς απαιτούν από τους χρήστες νέες δεξιότητες και νέα ειδίκευση (2, 3).

Διάφορα μοντέλα έχουν προταθεί για τη μελέτη της αποδοχής των νέων τεχνολογιών γενικότερα και της Τηλεϊατρικής ειδικότερα. Ένα από αυτά είναι η Θεωρία της Εξάπλωσης της Καινοτομίας (7). Ο Rogers ορίζει την αποδοχή ως « η απόφαση να κάνει κανείς πλήρη χρήση μιας καινοτομίας ως η καλύτερη που θα μπορούσε να λάβει στην πράξη» και προτείνει ότι οι ακόλουθοι πέντε παράγοντες επηρεάζουν την αποδοχή της καινοτομίας :
· το σχετικό πλεονέκτημα (ο βαθμός που η νέα τεχνολογία είναι καλύτερη από την υπάρχουσα).
· η συμβατότητα (σε σχέση με τις εμπειρίες και το ατομικό στυλ εργασίας)
· η περιπλοκότητα (ο βαθμός που η καινοτομία είναι εύκολη στη μάθηση και τη χρήση)
· η δοκιμή (η δυνατότητα πειραματισμού πριν τη χρήση)
· η προοπτική (το βάθος χρόνου όπου τα αποτελέσματα από τη χρήση της καινοτομίας γίνονται ορατά (7).

Ένα άλλο μοντέλο είναι το Μοντέλο Αποδοχής της Τεχνολογίας (ΜΑΤ) που αναπτύχθηκε από τον Davis (8), αλλά έχει τις ρίζες του στο μοντέλο της αιτιολογημένης δράσης (9). Το Μοντέλο της Αποδοχής της Τεχνολογίας έχει χρησιμοποιηθεί πολύ συχνά από ερευνητές που μελετούν τις νέες τεχνολογίες σχετικά με ιατρικές εφαρμογές (1). Ο κύριος στόχος της ΜΑΤ είναι να προβλέψει την αποδοχή των χρηστών για τις νέες τεχνολογίες και για να το πετύχει χρησιμοποιεί δυο κύριες παραμέτρους : την Προσλαμβανόμενη Ευκολία Χρήσης (ΠΕΧ) και την Προσλαμβανόμενη Χρησιμότητα (ΠΧ). Αρκετές μελέτες γενικά, έδειξαν πως η ΜΑΤ είναι ισχυρή για τη μελέτη της αποδοχής των νέων τεχνολογιών (10, 11).

Για την παρούσα έρευνα, χρησιμοποιήσαμε ένα ερωτηματολόγιο που ήταν εμπλουτισμένη παραλλαγή αυτού που χρησιμοποιήθηκε από τους Gaggioli et als το 2005. Σκοπός μας ήταν όχι μόνο να ερευνήσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόθεση για χρήση της Τηλεϊατρικής, αλλά επίσης, να ερευνήσουμε καλύτερα τη χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και του Διαδικτύου από τους ιατρούς του δείγματος. Για το σκοπό αυτό το ερωτηματολόγιό μας περιλάμβανε ένα πιο εκτεταμένο μέρος που αφορούσε αυτούς τους τομείς. Το πρόσθετο στοιχείο ήταν η θεώρηση πως η προηγούμενη εμπειρία χρήσης των Η.Υ. μπορεί να έχει άμεση σχέση με την Προσλαμβανόμενη Ευκολία Χρήσης (ΠΕΧ).

Έτσι, οι υποθέσεις της παρούσας έρευνας ήταν οι ακόλουθες :

A. η πρόθεση χρήσης της Τηλεϊατρικής σχετίζεται με διάφορους παράγοντες και μπορεί να προβλεφθεί από συγκεκριμένες μεταβλητές
B. ο παράγων «η χρήση της Τηλεϊατρικής από τον ιατρό αποτελεί ηθική υποχρέωση» σχετίζεται θετικά με την πρόθεση χρήσης της
C. ο παράγων Εμπειρία Χρήσης (ΕΧ) στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές σχετίζεται άμεσα με την Προσλαμβανόμενη Ευκολία Χρήσης (ΠΕΧ)


Το ερωτηματολόγιο

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας αρχικά δοκιμάστηκε με προσωπικές συνεντεύξεις με ένα μικρό αριθμό ιατρών. Ο χρόνος συμπλήρωσης εκτιμήθηκε στα 10 λεπτά. Ο ορισμός της Τηλεϊατρικής που χρησιμοποιήθηκε ήταν : «Η Τηλεϊατρική μπορεί να οριστεί ως η χρήση του τηλεφώνου, της τεχνολογίας της πληροφορικής και του διαδικτύου (internet) για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση των ασθενών στην περιοχή που εργάζονται ή κατ’ οίκον, κατά τις διάφορες φάσεις της θεραπείας τους. Η Τηλεϊατρική χρησιμοποιεί τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες για τη μεταφορά ιατρικών δεδομένων, εικόνων, βίντεο και ήχου, μεταξύ ιατρών, ασθενών και άλλων παρόχων ιατρικής φροντίδας».
Η αποδοχή της Τηλεϊατρικής από τους ιατρούς μετρήθηκε με όρους της «πρόθεσής τους να τη χρησιμοποιήσουν» όπως στους Gaggioli et al.
Το τελικό ερωτηματολόγιο που δόθηκε προς συμπλήρωση, αποτελούνταν από 40 ερωτήσεις και είχε την ακόλουθη δομή :
ü εισαγωγικό μέρος (παρουσίαση έρευνας, ορισμοί, οδηγίες συμπλήρωσης)
ü δημογραφικά στοιχεία (5 ερωτήσεις)
ü γνώση και χρήση Ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδικτύου (11 ερωτήσεις)
ü γνώση και χρήση της Τηλεϊατρικής (5 ερωτήσεις)
ü η τηλεϊατρική στην ιατρική πράξη (5 ερωτήσεις)
ü ο ασθενής και η Τηλεϊατρική (7 ερωτήσεις)
ü τηλεϊατρική τεχνολογία και συσκευές Τηλεϊατρικής (5 ερωτήσεις)
ü πρόθεση χρήσης της Τηλεϊατρικής (2 ερωτήσεις)


Οι συμμετέχοντες ιατροί

Το σύνολο των ιατρών της Ημαθίας ήταν 515 άτομα. Από αυτούς, οι 309 (60%) ήταν ειδικοί και 206 (40%) άνευ ειδικότητας. 155 από τους 309 ειδικούς ιατρούς επιλέχτηκαν τυχαία και σε αυτούς δόθηκε προς συμπλήρωση το ερωτηματολόγιο της έρευνας. Τα 121 ερωτηματολόγια μοιράστηκαν με προσωπικές επισκέψεις του ερευνητή ενώ τα υπόλοιπα 34 ταχυδρομήθηκαν. Τα ερωτηματολόγια που μοιράστηκαν προσωπικά παρελήφθησαν επίσης με δεύτερη προσωπική επαφή. Όσα ταχυδρομήθηκαν, μπορούσαν να επιστραφούν μέσω ταχυδρομείου, μέσω φαξ ή e-mail. Ο χρόνος που δόθηκε στους συμμετέχοντες για να ανταποκριθούν ήταν 4 εβδομάδες.


Δημογραφικά

Τελικά, 98 ιατροί από τους 121 που παρέλαβαν προσωπικά το ερωτηματολόγιο το επέστρεψαν συμπληρωμένο σωστά (81%), ενώ από αυτούς στους οποίους ταχυδρομήθηκε, το επέστρεψαν σωστά συμπληρωμένο οι 5 (15%). Συνολικά 103 ιατροί ανταποκρίθηκαν : το 66,5% των συμμετεχόντων ή το 33,3% των ειδικών ιατρών ή το 20% του συνόλου των ιατρών του νομού Ημαθίας.
Η μέση ηλικία τους ήταν τα 48 έτη (ΤΑ = 10), ενώ το 27% αυτών που απάντησαν ήταν γυναίκες. Σχεδόν οι μισοί (45%) είχαν επαγγελματική εμπειρία πάνω από 20 έτη με μέσο όρο για όλους τα 18. Το 61% των ιατρών απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα, το 28% στο δημόσιο (ΕΣΥ) ενώ οι υπόλοιποι (11%) και στους δύο τομείς.


Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Διαδικτύου

Η συντριπτική πλειοψηφία (94%) είχαν δικό τους Ηλεκτρονικό Υπολογιστή ενώ το 83% διέθεταν σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι ιατροί θεωρούσαν στην πλειοψηφία τους ότι οι γνώσεις τους στη χρήση των Η.Υ. ήταν μέτριες (41%) ή καλές (44%). Το 19% των ιατρών δε χρησιμοποιούσε ποτέ το διαδίκτυο, το 10% το χρησιμοποιούσε 1 φορά το μήνα, το 21% το επισκεπτόταν 4-6 φορές το μήνα, το 11% 2-4 φορές την εβδομάδα ενώ το υπόλοιπο 39% χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση. Οι συχνότερες αιτίες επίσκεψης στο διαδίκτυο ήταν : πληροφόρηση για θέματα ιατρικής (33%), γενική πληροφόρηση (32%), επικοινωνία (16%), αγορές (6%), άλλο (2%).
Από αυτούς που επισκέπτονταν το διαδίκτυο για ιατρικά θέματα οι περισσότεροι το έκαναν 2-4 φορές την εβδομάδα (27%) ή 4-6 φορές το μήνα (22%). Λιγότεροι το έκαναν καθημερινά (14%) ή μια φορά το μήνα (16%).
Γενικώς, η πλειοψηφία των ιατρών του δείγματος δε χρησιμοποιούσαν ποτέ το chat (68%) ή τη βίντεο – διάσκεψη (80%), ενώ αρκετοί (35%) δε χρησιμοποιούσαν ποτέ το e-mail. Καθημερινά χρησιμοποιούσαν το e-mail το 26%, το chat – forum το 3% ενώ μονάχα 1% τη βίντεο – διάσκεψη.


Γνώση και χρήση της Τηλεϊατρικής στο παρελθόν

98% των ιατρών της έρευνας είχε ακούσει για την Τηλεϊατρική, κυρίως από συνέδρια (49 απαντήσεις), την τηλεόραση (36), το διαδίκτυο (29) τους συναδέλφους (28) και τα ειδικά περιοδικά (28).
Μόνο 8 από τους ιατρούς που απάντησαν είχαν προηγούμενη εμπειρία στη χρήση της Τηλεϊατρικής. Οι περισσότεροι από αυτούς (6) την είχαν χρησιμοποιήσει σποραδικά στο παρελθόν και μόνο 2 σε μηνιαία βάση.


Πρόθεση χρήσης της Τηλεϊατρικής


Σε αυτή την ενότητα του ερωτηματολογίου υπήρχαν δύο ερωτήσεις. Στην ερώτηση αν θα χρησιμοποιούσαν την Τηλεϊατρική εφόσον τους παρέχονταν δωρεάν τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, οι ιατροί απάντησαν κατά 63% «ναι».
Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση που αφορούσε το ποσόν που θα ήταν διατιθέμενοι να επενδύσουν για την απόκτηση ενός συστήματος Τηλεϊατρικής, το 47% δεν θα επένδυαν κανένα ποσόν, 24% θα επένδυαν 500 – 1000 ευρώ, 16% 1000 – 2000 ευρώ, 12% 2000 – 4000 ευρώ, ενώ μονάχα 1 θα επένδυε 4000 – 8000 ευρώ.


Συμπεράσματα


Ο σκοπός αυτής της έρευνας ήταν να καταδείξει τη χρήση των νέων τεχνολογιών από τους ιατρούς και πιο συγκεκριμένα να καταγράψει τη χρήση των υπολογιστών και του Διαδικτύου από τους ιατρούς του νομού Ημαθίας καθώς και να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο γίνεται δεκτή η τεχνολογία της Τηλεϊατρικής από αυτούς και να διερευνήσει τις προθέσεις τους για υιοθέτησή της. Τα κυριότερα συμπεράσματα που θα μπορούσε κανείς να κωδικοποιήσει μετά από αυτή την έρευνα είναι τα ακόλουθα :
Η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών που έλαβαν μέρος σε αυτήν κατέχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο γραφείο ή στο σπίτι
το 85 % περίπου από τους ιατρούς διαθέτουν επίσης σύνδεση στο Διαδίκτυο
σχεδόν όλοι οι ιατροί της έρευνας είχαν πληροφορηθεί για την Τηλεϊατρική από διάφορες πηγές, αλλά μόνο το 8 % από αυτούς είχε προηγούμενη εμπειρία χρήσης της Τηλεϊατρικής
η πλειοψηφία των ιατρών μάλλον συμφωνούν πως η Τηλεϊατρική έχει δυνατότητες, κυρίως στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας
κάποιοι από τους ιατρούς, σημείωσαν ορισμένα μειονεκτήματα της Τηλεϊατρικής κυρίως δίνοντας έμφαση στη σπουδαιότητα της διαπροσωπικής επαφής ιατρού – ασθενούς
οι εκτιμήσεις των ιατρών για το ποσοστό των ασθενών τους που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την Τηλεϊατρική ήταν μάλλον απαισιόδοξες αφού η πλειοψηφία τους θεώρησε πως λιγότεροι από 25 % από αυτούς θα μπορούσαν, ή θα επιθυμούσαν να εμπλακούν σε κάποια διαδικασία Τηλεϊατρικής
Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε να έχει διάφορες εξηγήσεις. Πρώτα – πρώτα ίσως μονάχα λίγοι από τους ασθενείς των ιατρών της έρευνας χρειάζονται συνεχή θεραπευτική παρακολούθηση. Ίσως ακόμη οι ιατροί να μην έχουν πειστεί πως οι ασθενείς τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία. Για αυτόν το λόγο ίσως και να βαθμολογήθηκε τόσο ψηλά το τηλέφωνο στη λίστα των «κατάλληλων εργαλείων» για την Τηλεϊατρική ενώ κατά τεκμήριο πιο ισχυρά «εργαλεία» όπως εφαρμογές του Διαδικτύου πήραν χαμηλότερο βαθμό.

Η έρευνά μας κατάφερε να παραγάγει ένα μοντέλο που να προβλέπει πάνω από το 80 % της πρόθεσης χρήσης της Τηλεϊατρικής, και γενικά τα αποτελέσματά της βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με άλλες παρόμοιες έρευνες που βρήκαμε στη διεθνή βιβλιογραφία ( 1, 4, 15).

Το μοντέλο της ανάλυσης που επιλέξαμε, δείχνει ακόμη ότι :

ü οι ιατροί με μεγαλύτερη επαγγελματική εμπειρία, είναι λιγότερο πρόθυμοι να υιοθετήσουν τη χρήση της Τηλεϊατρικής
ü όσο ισχυρότερα αισθάνεται ο ιατρός την χρήση της Τηλεϊατρικής ως ηθικό καθήκον, τόσο πιθανότερο είναι τελικά να την υιοθετήσει
ü οι άνδρες ιατροί φάνηκαν προθυμότεροι στην υιοθέτηση της Τηλεϊατρικής από τις γυναίκες

Η έρευνά μας ακόμη δεν κατάφερε να συσχετίσει την θεωρούμενη γνώση της χρήσης των υπολογιστών με την Προσλαμβανόμενη Ευκολία Χρήσης , αλλά φαίνεται πως υπάρχει μια συσχέτιση αυτής της παραμέτρου με την πρόθεση για χρήση της Τηλεϊατρικής απ’ ευθείας.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα αυτής της έρευνας μας δείχνουν ότι η στάση των ιατρών απέναντι στις νέες τεχνολογίες είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την υιοθέτηση της Τηλεϊατρικής και δείχνει τη σπουδαιότητα της συλλογής ψυχοκοινωνικών πληροφοριών ώστε να φωτιστεί ο τρόπος βελτίωσης της χρήσης της.
Επίσης, καθώς πολλοί ιατροί, κυρίως από αυτούς με τη μεγαλύτερη επαγγελματική εμπειρία έδειξαν να αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στην κλινική πράξη, φαίνεται πως θα απαιτηθούν προσπάθειες στο μέλλον κυρίως σε δύο άξονες : κατά πρώτον στην κατεύθυνση της βελτίωσης της χρηστικότητας των νέων τεχνολογιών και της εκπαίδευσης των ιατρών πάνω σε αυτές και κατά δεύτερον, στο σχεδιασμό πολιτικών εφαρμογής των νέων τεχνολογιών έτσι ώστε ο ασθενής να παραμείνει το κεντρικό πρόσωπο στην εφαρμογή της κλινικής πράξης.

Οι κυριότεροι περιορισμοί της έρευνας αυτής ήταν ο περιορισμένος τοπικά και αριθμητικά πληθυσμός του δείγματος, έτσι που τα αποτελέσματά της να είναι δύσκολο να αποδοθούν στο σύνολο των ιατρών της χώρας και το γεγονός πως στην στατιστική επεξεργασία κλίμακες με λίγες σχετικά διαβαθμίσεις θεωρήθηκαν κατά παραδοχή ως αριθμητικές κλίμακες. Ένα μεγαλύτερο δείγμα με ένα αναλυτικότερο ερωτηματολόγιο ίσως έδινε στατιστικά πιο αξιοποιήσιμα αποτελέσματα.





ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



1. Vieru, D. “A model for telemedicine adoption : A Survey of Physicians in the provinces of Quebec and Nova Scotia” A Thesis in the Faculty of Commerce and Administration, November 2000, Concordia University, Montreal, Quebec, Canada

2. Μπίρης, Α. «Στάσεις του προσωπικού υπηρεσιών υγείας απέναντι στην εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων», Διπλωματική εργασία στη ΔΜΥ του ΕΑΠ, Πάτρα Μάιος 2006.

3. Kolitsi, Z., Iakovidis, I. “Improving user acceptance of health-care telematics”, J Telemed Telecare, 2000, 6 (suppl), pp 37-39.

4. Gaggioli, A., Di Carlo, S., Mantovani, F., Castelnuovo, G., Riva,G. “A Telemedicine survey among Milan doctors”, Journal of Telemedicine and Telecare, 2005, 11 : pp 29-34.

5. Davis, F. D., Bagozzi, R. P., Warshaw, P. R. “User Acceptance of Computer
Technology: A Comparison of Two Theoretical Models”, Management Science,
Augoust 1989, pp.982-1003.

6. Dillon, A., Morris, M. “User Acceptance of Information Technology: Theories and Models”, Annual Review of Information Science and Technology, Vol. 31, 1996, pp. 3-32.

7. Rogers, E. M. “Diffusion of lnnovations”, 4nd edition, The Free Press, New York, 1995.

8. Davis, F. D. “Perceived Usefulness, Perceived Ease of Use and User
Acceptance of Information Technology”, MIS Quarterly, September 1989,
pp.319-340.

9. Fishbein, M ., Ajzen, J. “Belief, Attitude, Intention and Behavior: An Introduction
to Theory and Research”, Addison-Wesley, Massachusetts 1975.

10. Adams, D. A., Nelson, R. R. and Todd, P. A. “Perceived Usefulness, Ease of
Use and Usage Information Technology”, MIS Quarterly'' 1992 Vol. 16, No. 2
1992 pp. 227-250.

11. Mathieson, K. “Predicting User Intentions: Comparing the Technology
Acceptance Model with the Theory of Planned Behavior”, Information Systems
Researh, Vol. 2, No. 3, September 1991, pp. 173-191.

12. Succi, M.J., Walter, Z.D. “Theory of User Acceptance of Information
Technologies: An Examination of Healthcare Professionals”, Proceedings of the
32 nd Annual Hawaii Conference on System Sciences, Maui, January 1999.

13. Hu, PJ., Sheng, OR., Chau, PY., Tam, KY., Fung, H. “Investigating Physician Acceptance of Telemedicine Technology: A Survey Study in Hong Kong”, Proceedings of the 32 nd Annual Hawaii Conference on System Sciences, Maui, January 1999.

14. Croteau, A. M., Vieru D., Telemedicine adoption by different groups of physicians, 35th Hawaii International Conference on System Sciences, Maui, 2002, IEEE Computer Society.

15 Karahanna, E., Straub, D. W., Chervany, N.L. “Information Technology Adoption Across Time: Across – Sectional Comparison of Pre-Adoption and Post-Adoption Beliefs”, MIS Quarterly, 1999, Vol. 23, No. 2, pp. 183-213.


1 comment:

  1. There are three essential sorts of skin natural medicines: implanted oils, ointments, and creams or salves. Implanted oils are made by soaking spices in a transporter oil like olive or almond to extricate the restorative plant constituents that will help relieve your skin.

    ReplyDelete